* TRUSKAWKOWY SZAŁ *

IMG_8553

 

Lubicie truskawki? Ja bardzo! Czekam na nie cały rok, objadam się ile mogę by pod koniec sezonu mieć ich już odrobinę dość 😉 Z cukrem lub nie, w formie koktajlu lub jako dodatek do ciasta – mmmmmmmmmmmm 🙂

Wiecie, mam takie cudowne wspomnienie z dzieciństwa…

Pamiętam jak jeździłam z siostrą i rodzicami na wieś do babci i dziadka. Pamiętam smak i zapach świeżych truskawek zerwanych prosto z krzaka. Ciepłe od słońca i tak pyszne, że w tamtych dniach nic nie smakowało lepiej. Czasami jadłam je od razu po zerwaniu, z piaskiem na owocach a czasami mama obmywała je zimną wodą wyciągniętą chwilę wcześniej ze studni.

ach… do tej pory co roku szukam tego smaku. I niby są smaczne i pyszne, ale wiecie – to nie do końca to samo…

 

IMG_0768

10155615_10202951984154856_1951471481_n

 

ale ale, wracając do meritum 🙂

Chciałam Wam dzisiaj polecić super proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto z truskawkami.      W sumie można dodać do niego różne owoce, nawet mrożone, le ja najbardziej lubię wersję z truskawkami.

Przepis pochodzi ze strony „Moje Wypieki”. Robiłam je już kilkanaście razy, więc polecam z czystym sercem 🙂

 

10405512_10203389085962128_4975464224345198816_n

 

 

Składniki:

  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 3/4 szklanki cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • pół szklanki oleju rzepakowego (125 ml)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel ulubionego aromatu lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 – 600 g dowolnych owoców
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

Do misy miksera wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, co ważne – łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać aromat i ubić. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.

Do tak przygotowanej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.

Formę z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, wciskając je lekko do środka (u mnie – truskawki były do połowy zanurzone w surowym cieście).

Piec w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

 

Kochani – pieczcie i jedzcie póki sezon na truskawki trwa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *